PHP tahap rendah

Ana ingin berkongsi ilmu sedikit sebanyak tentang PHP. Oleh itu, sebelum ana memulakan perkongsian ilmu ini. Ana ingin mengemukakan beberapa pengalaman ana.

Inspirasi ana adalah pemilik munzir.net. Dia pernah bekerja dengan syarikat Westwood. Dia juga memulakan kerjayanya dengan memuat naik dan jual perisian yang berharga beberapa dolar. Setahu ana dia bermula menulis perisian pada tingkatan 4. Dengan ini, ana dapat kehangatan semangatnya sedikit sebanyak.

PHP memerlukan “webserver” untuk melarikannya. Oleh itu, ana minta dari pensyarah ana, En Abdullah webserver. En Abdullah memberikan ana perisian set webserver “Appserv”. Ana menggunakannya dengan mereka satu sistem untuk mengira CPA/GPA untuk KTD (saje jee try2). Setelah ana berasa yakin, ana berancang untuk mereka laman web yang 100% ditulis sendiri kodnya. ketika ini, ana hanya ada komputer. Pada masa itu, Appserv adalah amat baik bagi ana. Setelah ana mempunyai laptop, ana suka buat web dimana-mana ana suka dan bila-bila ada masa. Kadang kala ana nak guna fail projek yang sama apabila ana guna komputer atau laptop.

Masalah muncul di sini. Webserver Appserve sudah tidak sesuai. Ini kerana ianya perlu install pada storan sistem (C:/), manakala fail projek perlu disimpan dalam folder [C://appserv/www/fail_projek]. Oleh itu saya perlu alih-alih antara laptop dan komputer.

Penyelesaiannya, ana perlu dapatkan webserver yang berjenis portable/mobile. Setelah lama ana mencari. Ana berjumpa dengan USB WEBSERVER 1.0.

Muat turun USB WEBSERVER <-pautan akan diaktifkan akan datang.

USB WEBSERVER amat mudah! Tidak perlu install. hanya perlu extract ekdalam mana storan sistem/mobile/portable anda. Segala fail web anda diletakkan kedalam folder “root”.

Advertisements

~ oleh sanzzanki di Julai 17, 2008.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: