Abdullah Zul bi Jadain

[sila baca artikel yang bertajuk Cabut Kulit terlebih dahulu]

Zul bi Jadain Berhijrah

Zul bi Jadain Berhijrah

Nama asalnya adalah Abdullah ‘uzzah. Umurnya 15 tahun ketika ini. Dia seorang anak keluarga yang berada (kaya). Pakciknya membelikan segalanya yang berjenama untuknya.
Sejak zaman jahiliyah lagi, Ibadah haji dilaksanakan. Pada ketika itu, masyarakat disitu melaksanakan haji dalam keadaan lain iaitu mereka bertawaf tanpa berpakaian. Rasullullah difitnah dan dianggap sebagai tukang sihir. Abdullah bin Uzair amat berjaga dengan Rasullullah. Dia menunaikan haji dalam keadaan bertutup telinga. Ini kerana masyarakat mengatakan

“Di sini terdapat seorang yang amat bahaya kata- katanya. Habis keluarga kami berpecah belah kerana kata-kata sihirnya”
(ini hanya ayat kefahamannya)

Ketika beliau bertawaf. Rasullullah S.A.W sedang bersolat. Dia melihatkan ketenangan dari diri Rasullullah. Dia tidak sedar. Jarak dirinya dengan Rasulullah semakin kecil. Setelah berada berdekatan dengan RAsullullah, dia ingin mendengar bacaan Rasulllullah.
Pulang dari melaksanakan tawaf itu. Beliau berjumpa pakciknya. Beliau mengajak pakciknya menerima Islam dan berhijrah mengikuti Rasullullah. Pakciknya enggan. Pakciknya memberinyarat ke atas penghijrahannya iaitu meninggalkan semuanya yang diberikan oleh pakciknya kepadanya. Beliau meinggalkan semua. Semasa dia ingin bertolak berhijrah. Pakciknya berkata: “pakaian yang engkau pakai pon merupakan pemberianku, maka kamu perlu tinggalkannya”. Beliau memulangkkan pakaiannya. Oleh itu, beliau berhijrah ke Madinah tanpa pakaian tetapi beliau terjumpa alas kaki (jadain) yang diperbuat dari kulit. Beliau jadikannya sebagai pakaian untuk menutup sebahagian auratnya. Setibanya dia kepada Rasullullah. Beliau ditanya, mengapa dia berkeadaan seperti itu. Beliau mengatakan bahawa beliau menghendaki Islam. Rasullullah menangis. Beliau meminta Rasullullah membacakan ayat al-Quran. Kemudian beliau menerima Islam sebagai cara hidup pada masa yang sama.Dengan semangat dan tarbiyah yang dilalui. Beliau meminta izin Rasullullah untuk berdakwah di tempatnya. Rasullullah memberi keizinan.Beliau pulang berdakwah. Kali pertamanya dia berdakwah, tiada seorang pon yang mengikutinya. Setelah 3 tahun berdakwah, lebih dari 80 buah rumah yang mengikutinya dalam menghayati cara hidup islam.
Pada suatu malam, Rasulullah menggali lubang kubur. Apabila ada sahabat yang datang untuk menolong. Rasulullah berkata: “Aku ingin menggalinya dengan tangan ku sendiri” (kefahaman dari ayat sebenar sahaja). Ini kerana pada malam itu, Abdullah bin Uzair ingin dikebumikan. Selepas mengebumikan Abdullah bin Uzair, Rasullullah berdoa: “Ya Allah, aku redha kepadanya. Maka redhalah Engkau kepadanya”
(kefahaman ayat sebenarnya sahaja).

Para Sahabat Gagah

Para Sahabat Gagah

Para sahabat di sekeliling berkata:”Alangkah indahnya sekiranya aku menjadi pemilik lubang kubur ini”.
Oleh itu, sekiranya anda dididik dari jurang jahiliyah. Ini menunjukkan anda sebenarnya berpotensi untuk mendukung Islam. Allah itu Maha Penyayang. Ini menunjukkan perbezaan yang amat ketara dengan gereja.

Advertisements

~ oleh sanzzanki di Julai 22, 2008.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: