Tak Takut & Tak Malu

berdiri berseorangan

berdiri berseorangan

7 September, kumpulan ana iaitu Lean, Muaz, Taqi sekali. Erm, malam sebelum ana rasa dah faham cuma tak yakin samada faham betul-atau tidak. Petang Esoknya ana kene present iaitu subjek MATH3 tajuk Graf Trigonometri. bagi ana Math nih senang seabb diasaling bergantungan. ini bermaksud jiaka ana mahu present, ana per bagi tahu kat audience dari langkah ke langkah dan kenapa. Ana biasanya bila dikatakan present, ana akan cuba create satu teknik untuk mereka. COntohnya dalam skop matematik, ana nak bila mereka dengar presentation ana, mereka akan tahu bagaimana ingin menyelesaikan masalah apabila berhadapan dengan masalah itu. Apabila ana present sesuatu, ana nak semua orang ikut cara ana berfikir. Ana tak kesah siapa dihadapan ana samada lelaki atau perempuan. Kenapa ana tidak takut bersuara di hadapan orang ramai? Ini kerana ana Allah izin seorangmuazzin (tukang azan). Ana azan tak la sedap. tetapi ana punya target adalah kasi semua orang dengar dan faham panggilan itu. Jadi ana cuba hiasi dengan keikhlasan dan lantunan lagunya. Kita anda lihat konsep azan ana itu sama seperti konsep ana buat presentation. Pada hari presentation MATH di petang itu, kami buat salah kepada pensyarah iaitu tidak memaklumkan kepadanya bahawa kami inign present guna LCD. Apabila waktu present kami mintak dia LCD. Pastuh dia bernada tinggi dalam kelas memarahi kami sekumpulan. Ana sangat terasa. Tetapi ana tersenyum. Sebab ana fikir semua orang buat salah. Semua orang akan buat silap. Silap itu hanyalah satu kesilapan kecil.hehehe Jadi ana buat muka senyum bercampur tebal(kene marah). Presentation bermula dengan rakan ana iaitu Lean. Dia terus terang bahagian dia, tanpa menerangkan basic keseluruhan topic itu. Ana geram dan takut mereka tak dapat. jadi ana terus potong. potong bermaksud..ana adalah giliran present ke-3. Ana teurs mohon laluan kepada kawan-kawan untuk menerangkan hal sebenar. Ana nih otak pelik. Ana tengok kawan-kawan ana ta fikir macam ana. Ana nih budak lurus benduk. jadi jika permulaan bendul tiada ana jadi blur. Ana geram. Jadi ana terus terangkan basicnya. Apa bila basic sudah wujud, maka barulah bendul itu wujud dan barulah jalan itu jadi lurus. Ana nih jenis bergantung kepada permulaan. Bagi ana..semestiya kene ”topic sentence”. Topic sentence adalah basic kepada segala sesuatu. ianya menjadi gambaran keseluruhan sesuatu itu. Contohnya Islam, topic sentence adalah taat kepada Allah.

Kenapa ana tidak malu dan tak takut? Ana tak malu berkata-kata dihadapan orang ramai kerana ana tidak memikirkan berapa ramai atau tiada audience. Otak ana sewaktu present hanya fokus kepada bahan yang ingin disampaikan. AKhir sekali, ana terdidik oleh sahabat rapat ana dengan sifat poyo. Itu lah luahan hati ana atas topic “Kenapa ana tidak malu dan takut berkata-kata dihadapan orang”

Advertisements

~ oleh sanzzanki di September 8, 2008.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: