Evolusi Diri IT

•November 11, 2008 • Tinggalkan Komen

Saya ingin berkongsi sedikit tentang bagaimana saya boleh terjebak ke dalam dunia multimedia ini.

Di bawah ketiak ibu masih berkepit. Ketika saya darjah 4. Saya melihat abang saya bermain game Red alert 2. Saya tidak berminat pada mulanya, tetapi saya inign cuba juga. Paakah perkara tersebut yang menyebabkan abang saya asyik bermain nya. Tika abang saya tiada, saya curi-curi main. abang saya geram. Dia cabut wayar2 dan dia pergi sekolah. Apabila dia pergi, saya cuba pasang balik wayar2 itu tanpa memikirkan kesan buruk yang akan berlaku atas perbuatan buat reti. Selepas itu, sama juga tersangkut dengan game itu sehingga mencapai tahap melawan musuh peringkat tertinggi sebanyak 4 kumpulan dalam satu masa.

Ketika saya di bangku sekolah menengah, tingkatan 3 bermula sedikit ura-ura ke arah multimedia. Saya suka main kamera tangan milik kawan saya. Pelbagai benda saya ingin buat. Dia ada laptop, saya buat macam saya punya. Di sekolah ada bilik pengawas yang dibekalkan satu biji komputer yang agak buruk berbanding komputer saya sekarang. Para pengawas tak banyak guna komputer itu. Saya sahaja yang duk menguasai komputer itu. Saya bermain dengan software flash mini. Saya seronok.

Ada anak seorang pakcik nih, dia sangat hebat. sebelum habis diploma lagi dah ada syarikat yang panggil dia berkerja. Saya sangat teruja dan bersemangat untuk melakukan seperti yang dilakukan. Dia bidang programmming. Saya suka bidang multimedia.Agak berbeza.

Selepas SPM, saya berusaha untuk mendapatkakn komputer kepunyaan sendiri dari duit usaha sendiri. SAya berjaya. Ketika berusaha mendapatkan komputer tersebut. Saya pinajm komputer seorang ustaz itu. Komputer berkemampuan rendah. Pelbagai kerja saya buat. Kerja 3D. Kerja Flash, Kerja Grafik. Pada suatu masa saya menggatal untuk format2 komputer.Pada waktu itu pelbagai masalah saya buat. Maka dengan itu, banyak perkara tentang membaiki kompuetr saya pelajari.

Bermula selepas SPM, saya berazam untuk menguasai dunia multimedia. Oleh itu, alngkah yang saya lakukan adalah mempelajari sesuatu setiap hari walaupon benda itu benda kecil. Sehingga sekarang….

Tangan ber-Elektrik

•November 7, 2008 • Tinggalkan Komen

Alhamdulillah. Kami semesta ini ada banyak projek yang berkaitan dengan software multimedia…seperti flash untuk subjek Asas Animasi dan Data Komunikasi manakala Adobe Premiere CS3 untuk projek audio video. Masya Allah..paling kurang pon ana dengan kawan ana tahu basic nak menguasai software2 itu…ana pon dah mula….ini kawan ana ajar skit..pastuh ana try jeeee…erm..tak lawa kan?

ana dah upgrade dah…ada beberapa tips…

1. kita kene guna fungsi Layer Mode untuk jadikan effect tuh sesuai dengan surrounding..erm
2. guna CC Light Ray untuk nampak lebih berkilat

erm itu yang ana upgrade tadi hanya lebih lawa dari ini sahaja..so malas nak upload..erm

The Next Microsoft Surface

•November 6, 2008 • Tinggalkan Komen

hohoho..hebat betul…sampai boleh lukis2 kat cermin..zaman sentuh2…dah wujud dah nih…sepas nih apa pulak yang keluar

Saya pakat edit video

•November 3, 2008 • Tinggalkan Komen
logo xlimits

video tutorial reference for Adobe Premeire

Assalamualaikum kepada semua rakan yang sama dengan kursus yang sama dengan saya iaitu Sains Komputer Multimedia (DDZ). Memandangkan kita tinggal masa 3 minggu untuk menyiapkan projek..so Alhamdulillah ana jumpa video tutorial dari web ini iaitu XLIMITS.COM. Dia ajar semua kat sini..erm..kat sini [elbagai sumber lagi yang diberi..

Anda yang malas boleh menggunakan fail projek yang telah dia buat..tapi yang rajin kerana Allah, boleh..belajar..

Ala sanang jee..kawan2 atau rakan2 sekali hanaya perlu menggunakan masa rehat dan sambil itu menontonv video ini untuk mendalami ilmu menyunting video menggunakan Adobe Premire.

Selamat mencuba…….

Set Up MAC-AMD

•November 2, 2008 • Tinggalkan Komen

just a mac logo

huhu..pelbagai forum yang ana terlibat..terutamanya. http://www.insanelymac.com/. Mereka banyak bantu. Ana tak ingat ada satu forum tuh…tapi ana bagi masalah depa ajar terus..dlm masa terdekat tuh…erm..thanks..to them

Mula-mula duk usaha install ke dalam SATA..sekali belajar2 tak jumpa2 solution yang work…last sekali ana ada 2 SATA HDD..satu tuh tukar dengan kawan..iaitu dengan IDE HDD. Akhirnya berjaya.

sekarang nih hanya menunggu koleksi software yang ana perlu dalam kerja2 multimedia dan sebagainya.

Kesimpulannya. nak mudah install MAC guna HHD IDE. selamat mencuba

Birth Day

•Oktober 31, 2008 • Tinggalkan Komen

e-card screen shot

HAri jumaat nih..pagi2 lagi ana datang rumah akawan/ sahabat ana sorang nih..ana rasa aan sayang betul kat dia..huhu…apa yang berlaku pagi tuh rahsia laa..tapi..ana duk ingat nkak study apa2 lkaaa.tapi ana macam malas plak..tanay sahabata ana nih..dia ktaa tak buat lagi e-card yg kene hantar tuh..erm..

pastuh..ana try2 laa buat..ingat nak tolong dia niat pada awal nya..tapi rasa malas plak nak tolong orang ninh..ini bukan tolong kalo tolong buat..tolong tuh sama dengan tolong ajar dan bantu apa2 yang dia perlu ok laa..erm kalo tolong buat tuh maksudnya memusnah ada laaa
erm……

agi pon ana datang rumah diorang sebab diorang tak nak tido kat rumah ana..huhu..sedih..tapi tak pe..ana tak de hak nak paksa orang..erm…

pastuh buat punya buat e-card tu..sekali jadi plak..Allah izin ada idea plak…erm….masya Allah..Alhamdulillah…

cuma musik sahaja yang ana tak buat sendiri..erm…ana nih kalo boleh semua ank buat sendiri..erm tak suka ciplak2..

esan studio kan? mana boleh copy right2…

kebetulan Allah izin…hari ini hari ulang tahun kelahiran Iqbal Zaim…selamat Menyambut ulang tahun kelahiran!!!! Iqbal…

Abang ku sayang

•Oktober 29, 2008 • Tinggalkan Komen

Assalamualaikumwarahmatullah Akhi Ihsan,apekhabar anta di KTD?

Tengah exam ke? Ana doakan anta dipermudahkan oleh Allah SWT dalam menghadapi exam ini.Good Luck,insyaallah.

Nie ada artikel yang amat-amat bernilai,insyaallah ingin ana kongsi dengan sahabat ana nie.

KITA GENERASI PEWARIS

Allah swt sudah pun menentukan jodoh masing-masing dengan ketentuan yang terbaik.Dengan siapa dan bila waktunya.Semuanya adalah dalam ketentuan Allah swt sejak azali lagi.Kita hanya berusaha sebaik mungkin dan berdoa kepada-Nya.Orang yang beriman dianjurkan agar berkahwin demi menjaga kehormatannya dan akan diberikan ganjaran pahala yang amat besar.Matlamat perkahwinan bukan setakat itu sahaja,bahkan ia sebenarnya merupakan pembinaan kepada sebuah rumahtangga muslim yang akan membentuk sebuah keluarga muslim yang sebenar.Keluarga yang mempunyai sifat inilah yang akan membentuk generasi anak-anak yang bersyakhsiah muslim pula.Seterusnya keluarga-keluarga yang mempunyai sifat inilah yang akan membentuk masyarakat muslim yang sebenar seterusnya daulah.Jadi matlamat ini tidak akan terlaksana melainkan perlu melalui marhalahnya yang pertama.

Marhalah yang pertama ialah persediaan peribadi seseorang muslim itu sendiri 1)dari segi fikrah Islamiyahnya yang sahih(10 ciri-ciri individu muslim yang digariskan oleh Imam Asy-Syahid Hasan Al-Banna r.a.) 2)kemampuannya melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya sebagai suami dan bapa yang murabbi .

Marhalah yang kedua ialah pemilihan bakal zaujahnya.Pemilihan bakal zaujahnya juga adalah mengikut persediaan yang sama 1)fikrah Islamiyahnya yang sahih 2)kemampuannya melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu yang murabbi.Apabila kedua-dua belah pihak selari dari segi persediaan tadi barulah akan terlaksana matlamat yang amat besar tadi.

Sebenarnya kita bukanlah sempurna untuk selari sepertimana di atas.Tetapi kita bermula dari sekarang mestilah mengikut proses dan jalan sepertimana proses dan jalan yang dilalui oleh Generasi yang terdahulu para sahabat yang mendapat didikan tarbiyyah daripada Rasulullah saw.Proses tarbiyyah mestilah berjalan dari sekarang.Walaupun hasil yang lahir tidak persis sama dengan generasi awal tersebut tetapi ia hampir-hampir sama,insyaallah.Ana mengajak diri ana yang banyak kelemahan ini dan sahabat-sahabat agar terus istiqamah di atas jalan dakwah dan tarbiyah ini.Kita ambil qudwah dan contoh daripada sahabat-sahabat yang sudah lama mengikuti jalan ini.Pak cik-pakcik dan makcik-makcik kita bagaimana mereka lalui zaman mereka dahulu.Pengalaman-pengalaman sahabat-sahabat kita ini amat-amat bermanfaat dan menjadi panduan dalam hidup kita dan ia tidak mampu kita perolehi daripada orang yang lain.

Walaupun zaman kita kini tidaklah sama dengan zaman mereka,tetapi qudwah daripada mereka amat-amat perlu bagi kita, sebab kita merupakan Generasi Pewaris yang sedang mewarisi kerja-kerja mereka yang amat besar ini, “Kerja Dakwah Dan Tarbiyyah”.

STUDY SMART AND STUDY HARD GOOD LUCK,INSYAALLAH

Wassalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh

masya Allah.ana selalu dapat hidayah Allah dari artikel seperti ini…terima kasih kepa hamba Allah yang dicintai dan dkasihi kerana Allah…